Over mijzelf

Eigenlijk hoorde ik bij toeval over het bestaan van euritmietherapie. Toen ik daar, door nieuwsgierigheid gedreven, nader mee kennis maakte, wist ik direct dat dit iets bijzonders was, ik voelde me vanaf het eerste moment thuis in deze manier van bewegen. Tijdens de euritmie opleiding maakte ik kennis met het werk van Rudolf Steiner. Ik vond zijn geschriften in eerste instantie nogal weerbarstig, maar dat veranderde naarmate de opleiding vorderde: door wat ik bij het doen van euritmie beleefde kon ik uitspraken van Rudolf Steiner, waar ik daarvoor weinig mee kon, opeens beter begrijpen. En andersom, door wat ik bij Steiner las kon ik beter begrijpen wat er bij het doen van euritmie soms met me gebeurde.

Antroposofie en euritmie zijn voor mij in de eerste plaats manieren om je bewust te worden van de potentiële krachten en kwaliteiten die je als mens hebt, en hoe je die vervolgens kunt mobiliseren. Als ik patiënten heb kunnen helpen zijn die niet alleen enthousiast over het verminderen of verdwijnen van de klachten, maar ook over het feit dat ze zélf iets aan hun gezondheid hebben kunnen doen. Die ervaring is van grote betekenis. Om te beginnen verdwijnt daardoor het gevoel alleen maar slachtoffer te zijn. Daarnaast krijgt een patiënt meer grip op zijn klacht, en kan hij de regie in zijn dagelijks leven weer beter ter hand nemen. Die vorm van empowerment is een wezenlijk onderdeel van de antroposofische geneeskunst en van antroposofische therapieën überhaupt.

Sinds enige tijd ben ik naast euritmietherapeut ook Buteykospecialist. De Buteyko methode is genoemd naar de Russische arts  die deze adem methode heeft ontwikkeld. Ook bij deze therapie geldt dat we door oefening krachten kunnen mobiliseren die onze gezondheid effectief kunnen beïnvloeden. Het indicatiegebied is daarom, net zoals bij de euritmietherapie, erg breed: astma, allergie, angina pectoris, hoge bloeddruk, slaapapneu, slaapstoornissen, prikkelbaar darmsyndroom….. Kijk voor meer informatie op mijn  website buteykocentrumzutphen.nl.